Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Τα νεότερα δεδομένα στη μεταμόσχευση μαλλιών

μεταμόσχευση μαλλιών

Η εξέλιξη της Ιατρικής στον τομέα της Δερματοχειρουργικής προσέφερε σημαντικές λύσεις σε αυτούς που  πάσχουν από τριχόπτωση, με την επεμβατική διαδικασία που ονομάζεται μεταμόσχευση μαλλιών. H μεταμόσχευση μαλλιών είναι μια δημοφιλής, αξιόπιστη και ευρύτατα εφαρμοζόμενη μέθοδος αποκατάστασης της ανδρογενετικής αλωπεκίας και αποτελεί πλέον τη συχνότερη αισθητική χειρουργική πράξη στον ανδρικό πληθυσμό. Το 1822 πραγματοποιήθηκε η πρώτη καταγεγραμμένη επιτυχής μεταμόσχευση μαλλιών από μια περιοχή του τριχωτού σε άλλη από τον Γερμανό Dieffenbach. Το 1959 ο πατέρας της σύγχρονης μεταμόσχευσης Dr Orentreich (ΗΠΑ), πρώτος εισήγαγε τη θεωρία της δότριας και της λήπτριας χώρας και της λήψης των τριχοθυλακίων από το πίσω μέρος της κεφαλής. Σήμερα, διεθνώς αλλά και στη χώρα μας η μεταμόσχευση των θυλακικών μονάδων (follicular unit transplantation) αποτελεί τη μέθοδο εκλογής.

Η θυλακική μονάδα αποτελεί ανατομικό σχηματισμό ο οποίος περιλαμβάνει 1 έως 4 τελικές τρίχες – τον συνοδό σμηγματογόνο αδένα – την πρόσφυση του ορθωτήρα μυ της τριχός και μία λεπτή στοιβάδα κολλαγόνου η οποία περιβάλλει και καθορίζει τον σχηματισμό.

Έως σήμερα έχουμε δυο διαθέσιμες τεχνικές: την FUT (follicular Unit Transplantation), την FUE (Follicular Unit Extraction) και συνδυασμό και των δυο. Στην τεχνική FUT  πραγματοποιείται μαζική εξαγωγή τριχοθυλακίων από τη ζώνη σταθερής τριχοφυΐας, στο πίσω και πλάγιο τμήμα της κεφαλής (δότρια περιοχή), και εμφύτευση αυτών στη λήπτρια περιοχή. Για την συρραφή της δότριας περιοχής, διεξάγεται  τριχοφυτική σύγκλιση. Με την τεχνική FUE τριχοθυλάκια αφαιρούνται ένα προς ένα από την ινιακή περιοχή του τριχωτού της κεφαλής όπου θεωρείται περιοχή σταθερής τριχοφυΐας και τοποθετούνται στη λήπτρια περιοχή όπου παρατηρείται αραίωση (Εικόνα 1). Έτσι, μετά τη μεταμόσχευση μπορούμε να επιτύχουμε ένα σταθερό και μόνιμο αποτέλεσμα.

Η FUE είναι η πιο σύγχρονη μέθοδος εμφύτευσης μαλλιών και τείνει να επικρατήσει διεθνώς, καθώς είναι ελάχιστα επεμβατική. Οι ενδείξεις για να υποβληθεί κάποιος σε μεταμόσχευση μαλλιών με την τεχνική FUE είναι: όταν υπάρχει μειωμένη ελαστικότητα δέρματος και δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί η τεχνική FUT, όταν ο υποψήφιος δεν επιθυμεί να έχει ράμματα και γραμμική ουλή, όταν η δότρια περιοχή είναι περιορισμένη λόγω προηγούμενων επεμβάσεων, σε διορθωτικές επεμβάσεις όταν θέλουμε να διορθώσουμε ουλές, όταν θέλουμε να κάνουμε μεταμόσχευση τριχών σε φρύδια, γέννια, και όταν έχουμε μικρής έκτασης περιστατικά όπου απαιτούνται μικρός αριθμός τριχοφυλακίων.

Η χρονική διάρκεια της μεταμόσχευσης μαλλιών καθορίζεται από δυο παράγοντες: 1. Aπό τις εκάστοτε ανάγκες του υποψηφίου (έκταση αλωπεκίας) και 2. Από τη μέθοδο που ακολουθείται. Για παράδειγμα η επέμβαση με την τεχνική  FUE διαρκεί περισσότερες ώρες, λόγω της μεμονωμένης διαδικασίας λήψης των τριχοθυλακίων, ενώ η τεχνική FUT διαρκεί λιγότερες ώρες, λόγω μαζικής λήψης. Συνήθως, η μέση διάρκεια ενός χειρουργείου κυμαίνεται στις 4-5 ώρες. Καθ’ όλη την διάρκεια του χειρουργείου ο ενδιαφερόμενος μπορεί να επικοινωνεί με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Τα στάδια της μεταμόσχευσης μαλλιών με την FUE είναι:

  1. O προσδιορισμός της δότριας περιοχής και εφαρμογή τοπικής αναισθησίας πριν τη διενέργεια της μεθόδου
  2. Η εξαγωγή ένα προς ένα των τριχοθυλακίων από την δότρια περιοχή
  3.  Η φύλαξη το πολύ έως 6 ώρες των μοσχευμάτων σε υγρό και ψυχρό περιβάλλον
  4. Ο σχεδιασμός της περιοχής εμφύτευσης (λήπτρια περιοχή)
  5. Η τοποθέτηση των τριχοθυλακίων στη λήπτρια περιοχή
  6. Ο έλεγχος της λήπτριας περιοχής. Μετά την τοποθέτηση των μοσχευμάτων εξετάζουμε τη λήπτρια περιοχή για να βεβαιωθούμε ότι όλα τα τριχοθυλάκια έχουν τοποθετηθεί σωστά.

Η τεχνική FUE θεωρείται ελάχιστα επεμβατική, απουσιάζει η γραμμική ουλή, παρουσιάζει ελάχιστη ή καθόλου αιμορραγία και η μετεγχειρητική επάνοδος είναι άμεση. Οι επεμβάσεις διενεργούνται από εξειδικευμένο ιατρικό (Δερματολόγο, Αναισθησιολόγο) και νοσηλευτικό προσωπικό. Το χειρουργείο πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία στη δότρια και λήπτρια περιοχή του τριχωτού της κεφαλής. Οι περιπτώσεις για τις οποίες αντενδείκνυται η τεχνική FUE είναι οι εξής: Πολύ σγουρά μαλλιά (Αφρικανική φυλή), διάχυτη αλωπεκία, γυροειδής αλωπεκία και περιοχές με εκταταμένη αλωπεκία.

Συνδυασμός STRIP-FUE στην ίδια συνεδρία.  Ο συνδυασμός και των δύο τεχνικών στην ίδια συνεδρία εφαρμόζεται σε δύσκολες περιπτώσεις, όπως στην περίπτωση υποψηφίων με ανδρογενετική αλωπεκία Νorwood class VI-VII. Τα πλεονεκτήματα του συνδυασμού και των δυο τεχνικών είναι η  μεγιστοποίηση του συνολικού αριθμού των τριχοφυλακίων ανά συνεδρία συγκριτικά με STRIP και FUE, η ελαχιστοποίηση του κινδύνου εμφάνισης μετεγχειρητικής ουλής σε σχέση με το STRIP, διότι οι οπές δημιουργούνται μετά τη λήψη των τριχοθυλακίων στην FUE και λειτουργούν σαν ανακουφιστικές τομές ελαττώνοντας την τάση στο άνω χείλος της τομής.

Μετά το πέρας κάθε χειρουργείου διενεργείται  επανέλεγχος τις επόμενες ημέρες ενώ η αξιολόγηση του αισθητικού αποτελέσματος γίνεται στους 3,6,9 και 12 μήνες. Τα μαλλιά που έχουν μεταμοσχευθεί αρχίζουν να αναπτύσσονται κανονικά μετά το πέρας του χειρουργείου αλλά γίνεται αντιληπτό από τον ενδιαφερόμενο περίπου 3-4 μήνες μετά, ενώ το αποτέλεσμα ολοκληρώνεται μετά από 12 μήνες.

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801