Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Συμβουλές για πρόληψη της γρίπης στο σχολείο

Η γρίπη είναι μια ιογενής νόσος του αναπνευστικού συστήματος πoυ ευθύνεται, παγκοσμίως,  για τις μεγαλύτερες επιδημίες κατά τους χειμερινούς μήνες. Στην Ελλάδα η περίοδος της εποχικής γρίπης διαρκεί από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλη, με πιθανή έξαρση μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου. Η ιός μεταδίδεται από άτομο σε άτομο με σταγονίδια κατά το βήχα ή το φτέρνισμα και μετά από επαφή, άμεση ή έμμεση, με αναπνευστικές εκκρίσεις  π.χ. αγγίζοντας μολυσμένες επιφάνειες και στη συνέχεια αγγίζοντας μάτια, μύτη ή στόμα. Η νόσος μεταδίδεται 2-3 ημέρες πριν από την εκδήλωση των συμπτωμάτων και σε όλη τη διάρκεια της νόσου ενώ ο χρόνος επώασης κυμαίνεται από 1-4 ημέρες .

Οι κλινικές εκδηλώσεις της γρίπης περιλαμβάνουν:

  • Πυρετό (μεγαλύτερο ή ίσο με 380C)
  • Αίσθημα κόπωσης, καταβολή
  • Κακουχία
  • Κεφαλαλγία
  • Πονόλαιμο
  • Ρινική καταρροή
  • Βήχα
  • Μυαλγίες, αρθραλγίες
  • Διάρροια και εμέτους

Τα παιδιά που  παρουσιάζουν γριπώδη συνδρομή, όπως περιγράφεται  παραπάνω, πρέπει να εξετάζονται άμεσα  από τον Παιδίατρο,  να παραμένουν στο σπίτι για όσες μέρες διαρκεί ο πυρετός και επιπλέον ακόμα δύο 24ωρα μετά την υποχώρησή του, χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών. Ακόμη συνιστάται η αποφυγή  αθλητικών δραστηριοτήτων, ανάπαυση και καλή ενυδάτωση.

Γενικά η γρίπη διαδράμει συνήθως  χωρίς πολλά συμβάματα και είναι  αυτοϊάσιμη σε κατά τα άλλα υγιή άτομα. Ωστόσο μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές όπως αδυναμία βάδισης (μυοσίτιδα),  θρομβοπενία , αλλά και επιπλοκές από μικροβιακή επιμόλυνση, ωτίτιδα και πνευμονία. Η διάγνωση της γρίπης είναι κατά βάση κλινική και επιβεβαιώνεται  με ανίχνευση αντιγόνου του ιού σε ρινοφαρυγγικές εκκρίσεις και μοριακές μεθόδους ( RT-PCR).

ΠΡΟΛΗΨΗ

Το αποτελεσματικότερο διαθέσιμο μέτρο πρόληψης της γρίπης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο. Ο γενικός εμβολιασμός κατά της  γρίπης στοχεύει στη μείωση της συχνότητας   της νόσου, των επιπλοκών και την αύξηση  της έμμεσης ανοσίας (ανοσία αγέλης) και άρα της προφύλαξης των βρεφών κάτω των 6 μηνών που αντενδείκνυται να εμβολιασθούν και ατόμων που δεν έχουν εμβολιασθεί. Καθώς ο ιός της γρίπης έχει τη ικανότητα να μεταλλάσσεται  προκύπτει κάθε χρόνο ανάγκη για νέα εμβόλια.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι απαραίτητος στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου:

  1. Ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό προσωπικό
  2. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
  3. Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα: χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού και καρδιαγγειακού συστήματος, χρόνια νεφρική νόσο ή με χρόνια μεταβολική νόσο (σακχαρώδης διαβήτη), ανοσοκαταστολή
  4. Έγκυες γυναίκες, λεχωίδες και θηλάζουσες
  5. Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία
  6. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki)
  7. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν

άτομα με υποκείμενο νόσημα που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.

  1. Τρόφιμοι ιδρυμάτων

Προληπτικά μέτρα κατά της γρίπης στο Σχολείο

Περιλαμβάνει μέτρα προσωπικής υγιεινής των παιδιών και εκπαιδευτικών και οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης  χώρων.

  • Προσεκτικό και συχνό πλύσιμο χεριών με υγρό σαπούνι και νερό και στη συνέχεια χρησιμοποίηση χάρτινων πετσετών μιας χρήσης.
  • Αποφυγή επαφής χεριών με μάτια, μύτη και στόμα.
  • Κάλυψη της μύτης και του στόματος με την έσω επιφάνεια του αγκώνα , σε φτέρνισμα ή βήχα, ή με χαρτομάντηλο, το οποίο άμεσα θα απορρίπτεται.
  • Αποφυγή κοινής χρήσης προσωπικών αντικειμένων (ποτήρια, σκεύη παράθεσης γευμάτων κλπ).
  • Καθαρισμός των χεριών με αντισηπτικά μαντηλάκια.
  • Υιοθέτηση των παραπάνω μέτρων από τους μεγάλους. Τα παιδιά μιμούνται τις συμπεριφορές των μεγάλων.

Οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης επιφανειών και χώρων:

  • Αερισμός των αιθουσών κατά τα διαλείμματα.
  • Συστηματικός καθαρισμός και απολύμανση επιφανειών (θρανία, επιφάνειες εργασίας, πόμολα κλπ) και αντικειμένων κοινής χρήσης (πληκτρολόγια ,ποντίκι υπολογιστή  κλπ) από το προσωπικό καθαριότητας  με γάντια μιας χρήσης.
  • Χρησιμοποίηση διαλυμάτων οικιακής χλωρίνης για απολύμανση.
  • Αποφυγή ανάμειξης καθαριστικών και αντισηπτικών.
  • Τοποθέτηση καλαθιών αχρήστων σε θέσεις που να διευκολύνουν όλους για να ρίχνουν τα χαρτομάντιλα ή άλλα μολυσμένα αντικείμενα.

Σε περιόδους λοιπόν έξαρσης της γρίπης  τα παραπάνω προληπτικά μέτρα με κυριότερο όλων τον έγκαιρο εμβολιασμό συμβάλλουν κατά το δυνατό στον περιορισμό της εξάπλωσης της.

Επιμελήτρια Παιδίατρος, Ευρωκλινική Παίδων


Για να κλείσετε ραντεβού αξιολόγησης ή να ενημερωθείτε καλέστε στο 210 64.16.600 (Δευτ. – Παρ. 9:00-17:00) ή πατήστε: [popup_trigger id=”10096″ tag=”button”]ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ[/popup_trigger]


    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801