Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Σπονδυλολίσθηση: πλήρης διόρθωση με αναίμακτη μέθοδο και νοσηλεία μίας ημέρας

σπονδυλολίσθηση

Σπονδυλολίσθηση

Πλήρης διόρθωση με νέα ελάχιστα επεμβατική και αναίμακτη μέθοδο και νοσηλεία μίας ημέρας.

Τι είναι

Τι είναι η σπονδυλολίσθηση;

Σπονδυλολίσθηση ονομάζεται η μετατόπιση (ολίσθηση) ενός σπονδύλου πάνω από έναν άλλο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο χώρος για τα νεύρα, ο οποίος υπάρχει στο πίσω μέρος των σπονδύλων, να στενεύει δραματικά στο σημείο της ολίσθησης, με συνέπεια να πιέζονται τα νεύρα και να προκαλείται πόνος στη μέση και στα πόδια.

Επιπολασμός

Ποιες ηλικίες αφορά;

 Η σπονδυλολίσθηση είναι μια συχνή πάθηση της σπονδυλικής στήλης, η οποία μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία αν και συχνά καταλήγει να αντιμετωπίζεται μετά την ηλικία των 40.

Υπάρχουν κάποιες μορφές που εμφανίζονται στην παιδική ηλικία (συγγενής/λυτική σπονδυλολίσθηση) αλλά και κάποιες άλλες που εμφανίζονται σε προχωρημένη ηλικία και είναι αποτέλεσμα της φθοράς (πχ εκφυλιστική σπονδυλολίσθηση)

Συμπτώματα

Σπονδυλολίσθηση: πώς καταλαβαίνω οτι έχω;

Το πρώτο σύμπτωμα είναι οι πόνοι στη μέση (οσφυαλγία). Σε άτομα νεαρής ηλικίας μπορεί να προκαλέσει μυϊκό σπασμό ειδικά στους προσαγωγούς, με αποτέλεσμα οι έφηβοι με αυτό το πρόβλημα να περπατούν με σφιγμένους προσαγωγούς, λυγισμένα γόνατα και σκύβοντας προς τα εμπρός.

Μόλις ξεκινήσουν να πιέζονται τα νεύρα, τότε τα συμπτώματα είναι πόνος, μυρμηγκιάσματα –μουδιάσματα κι αδυναμία στα πόδια.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η σπονδυλολίσθηση;

Στις πιο ήπιες μορφές ακολουθείται συντηρητική αγωγή, κατά την οποία χορηγούνται στον ασθενή αντιφλεγμονώδη κι αναλγητικά φάρμακα, ενώ παράλληλα συστήνεται και φυσικοθεραπεία. Η τελευταία είναι πολύ σημαντική γιατί ειδικά σε νέα άτομα, το μυϊκό σύστημα μπορεί ως ένα βαθμό να αντισταθμίσει το οστικό πρόβλημα. Αν καταφέρουν οι ασθενείς και αποκτήσουν ένα καλό μυϊκό σύστημα στον «πυρήνα», τότε επιτυγχάνουν μια φυσική «ναρθηκοποίηση» γύρω από τους σπονδύλους, η οποία βοηθά σημαντικά στο πρόβλημα.

Αν αποτύχει αυτή η αγωγή ή αν η σπονδυλολίσθηση είναι μεγάλου βαθμού, τότε μοναδική λύση είναι η χειρουργική αντιμετώπιση.

Επέμβαση

Τι είδους χειρουργείο να επιλέξω;

Η σπονδυλολίσθηση αποτελεί δομικό πρόβλημα και απαιτεί ανατομική λύση. Με απλά λόγια, θα πρέπει να αποκατασταθεί το φυσιολογικό σχήμα της σπονδυλικής στήλης, να σταματήσει η μη φυσιολογική κινητικότητά της και να αποσυμπιεστούν πλήρως τα νεύρα που πιέζονται από την ολίσθηση των σπονδύλων. Αυτό επιτυγχάνεται αποκλειστικά και μόνο με επέμβαση σπονδυλοδεσίας.

Υπάρχει η κλασική ανοικτή μέθοδος σπονδυλοδεσίας, κατά την οποία κόβουμε τους μύες και αποκαλύπτουμε το κόκκαλο από πίσω. Κατόπιν περνάμε τις ειδικές διαυχενικές βίδες, ανατάσσουμε την σπονδυλολίσθηση, αποσυμπιέζουμε τα νεύρα και σταθεροποιούμε το σύστημα στη σωστή θέση. Πλέον, η σύγχρονη τάση είναι να αφαιρείται και ο δίσκος πλήρως και στη θέση του να μπαίνει μόσχευμα και κλωβός στήριξης (TLIF, PLIF, XLIF, ALIF).

Αυτά όλα μπορούν να γίνουν, όμως και διαμέσου οπών με τη βοήθεια ακτινοσκοπικού ελέγχου και ειδικών εργαλείων και εμφυτευμάτων, τα οποία διασφαλίζουν ελάχιστα επεμβατική προσέγγιση (Minimally Invasive Spine Surgery-MISS).

Οφέλη

Σπονδυλολίσθηση: Τι παραπάνω προσφέρει η νέα αυτή μέθοδος;

 Η αποκατάσταση του φυσιολογικού σχήματος (επαλληλίας) της μέσης είναι το ίδιο σημαντική με την  απελευθερωση των νέυρων, γιατί αν δεν γινει σωστά τότε το χειρουργείο σύντομα θα αποτύχει και θα παρουσιαστεί ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα στην υπόλοιπη σπονδυλική στήλη. Αυτός είναι και ο λόγος που οι περισσότεροι χειρουργοί σπονδυλικής στήλης προτιμούν να εκτελέσουν την επέμβαση με την ανοικτή μέθοδο, ιδιαίτερα όταν προυπάρχει πρόβλημα στο σχήμα της σπονδυλικής στήλης. Οι διαδερμικές τεχνικές δεν επιτρέπουν μεγάλη διόρθωση και είναι αποτελεσματικές σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών μόνο.

Το κενό αυτό έρχεται να γεφυρώσει μια νέα τεχνική τοποθέτησης των εμφυτευμάτων σε συνδυασμό με νέας τεχνολογίας υλικά σπονδυλοδεσίας τα οποία με απλά λόγια τοποθετούνται με διαφορετική κατεύθυνση και σε μορφή που καταλαμβάνουν τον μικρότερο δυνατό όγκο και κατόπιν εκτείνονται στο επιθυμητό μέγεθος και σχήμα ώστε να επιτελέσουν το έργο τους.

Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να κάνουμε όλες τις ενέργειες και τις διορθώσεις που απαιτούνται για να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, μέσα από μια τομή απλής αποσυμπίεσης και χωρίς να προκαλέσουμε το ιατρογενές τραύμα μιας ανοικτής σπονδυλοδεσίας. Έτσι, η νοσηλεία είναι σύντομη (24 ώρες), η αποκατάσταση τάχιστη και το αποτέλεσμα άριστο και διαχρονικό.

Ο Δρ Σταραντζής είναι από τους πρώτους που εφάρμοσαν αυτή την μέθοδο παγκοσμίως και είναι εκπαιδευτής της μεθόδου (Proctor) για τους χειρουργούς σπονδυλικής στήλης που επιθυμούν να την εφαρμόσουν.

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801