Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Μύθοι και Αλήθειες για τη διατροφή

Διατροφή: Μύθοι & Αλήθειες – Εισαγωγή

Η επιστήμη της διατροφής και της διαιτολογίας εξελίσσεται ραγδαία. Ετσι τα δεδομένα είναι συνεχόμενα και είμαστε εδώ για να διαλευκάνουμε τους μύθους που σχετίζονται με την διατροφή και να «λάμψει» η αλήθεια.

Μύθος

” Οι Πατάτες, το ψωμί, τα ζυμαρικά και το ρύζι παχαίνουν”
Ίσως η πιο συχνή φράση που ακούμε εμείς οι διαιτολόγοι. Τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες έχουν «κατηγορηθεί» ότι μας παχαίνουν ή οτι δεν βοηθούν στην απώλεια βάρους. Ένα συχνό λάθος είναι οτι συγκρίνουμε ενα ισορροπημένο πρόγραμμα που μπορεί να περιλαμβάνει τους υδατανθρακες, με διατροφικά ακραία σχήματα, όπως π.χ. η δίαιτα Atkins, που υπόσχονται μεγάλη, εύκολη, γρήγορη αλλά και επικίνδυνη απώλεια βάρους. Αυτό βέβαια είναι λογικό γιατί τέτοιες διαίτες βασίζονται στον αποκλεισμό των υδατανθράκων.Μήπως στην πραγματικότητα, τις περισσότερες φορές το λίπος που προσθέτουμε σε υδατάνθρακες είναι αυτό που ενισχύει την περιεκτικότητα σε θερμίδες, όπως το βούτυρο στη φρυγανιά, οι κρεμώδεις σάλτσες σε ζυμαρικά και το τηγάνισμα της πατάτας;

Αλήθεια

Προτιμήστε υδατάνθρακες πλούσιους σε φυτικές ίνες όπως το καστανό ρύζι, το ψωμί και τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως. Περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες από τα «λευκά» προϊόντα και αυτό θα σας βοηθήσει να χορτάσετε περισσότερο,ενώ περιέχουν λιγότερο αλάτι και ζάχαρη. Προσοχή στο λίπος που θα προσθέσετε. Προτιμήστε το ελαιόλαδο ή σάλτσα ντομάτας στα ζυμαρικά σας.

Μύθος

“Το βραδινό παχαίνει”
Ένας ακόμα διαδεδομένος μύθος. Πολλοί άνθρωποι έχουν την αντίληψη οτι δεν πρέπει να τρώνε μετά απο κάποια ώρα το απόγευμα. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι οτι καταναλώνουμε πάρα πολλές θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας ενώ, παράλληλα,  δεν ασκούμαστε.

Αλήθεια

Οργανώστε καλύτερα τα γεύματα και τα ενδιάμεσα σνακ σας προκειμένου να καταναλώνετε βραδινό με λιγότερες θερμίδες. Μην ξεχνάτε ότι η απώλεια βάρους επιτυχάγχανεται μέσω του αρνητικού ενεργειακού ισοζυγίου. Δηλαδή οι θερμίδες που λαμβάνουμε να είναι λιγότερες από αυτές που καίμε.

 

Μύθος

“Τα παραπάνω κιλά είναι κληρονομικά”
Η έρευνα πάνω σε αυτό το πεδίο είναι συνεχής προκειμένου να υπάρξουν στοιχεία για το αν και και κατά πόσο τα γονίδια μπορεί να συνδέονται με την παχυσαρκία. Φαίνεται να υπάρχει μια γενετική σύνδεση, ωστόσο υπάρχει ανάγκη για περισσότερες μελέτες για να βγει ενα ασφαλή συμπέρασμα. Αυτό που είναι δεδομένο είναι ότι αποκτούμε τις κακές διατροφικές συνήθειες των γονέων μας σε συνδυασμό με χαμηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας. Αυτές οι κακές συνήθειες του τρόπου ζωής  έχουν πιο σημαντικό ρόλο στην αύξηση του σωματικού βάρους.

Αλήθεια

Κάνοντας αλλαγές στον τρόπο ζωής μας, όπως είναι η ένταξη της άσκησης στο εβδομαδιαίο πρόγραμμά μας και η τήρηση μια σωστής και ισορροπημένης διατροφής, θα βοηθηθούμε  σημαντικά στον έλεγχο του βάρους.

 

Μύθος

“Τα γαλακτοκομικά προϊόντα παχαίνουν και είναι ανθυγιεινά”

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι είναι εξαιρετικές πηγές πρωτεΐνών με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως ο ψευδάργυρος και μερικές βιταμίνες του συμπλέγματος Β που μας βοηθούν να είμαστε υγιείς. Επίσης, περιέχουν ασβέστιο που βοηθούν στην καλή υγεία των οστών. Η στροφή σε γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά δεν σημαίνει ότι θα έχετε λιγότερο ασβέστιο. Έρευνες δείχνουν ότι τα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος.

Αλήθεια

Αν θέλετε να χάσετε βάρος, μπορείτε να επιλέξετε χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα. Φροντίστε να έχετε τρεις μερίδες κάθε μέρα, όπως ένα ποτήρι αποβουτυρωμένο γάλα, 1 μικρό δοχείο με γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και ένα σπιρτόκουτο τυρί με μειωμένα λιπαρά.

 

Μύθος

“Η γλουτένη με παχαίνει”

Πολλά έχουν γραφτεί και για τις δίαιτες ελεύθερες σε γλουτένη.  Ωστόσο, μόνο ενα πολύ μικρό μέρος του πληθυσμού μας υποφέρει απο αυτή την δυσανεξία και είναι τα άτομα που πάσχουν απο κοιλιοκάκη. Οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι οποιαδήποτε απώλεια βάρους που συμβαίνει βασίζεται στη μείωση των θερμίδων και στην πρόσληψη λίπους. Επομένως, διακόπτοντας την πρόσληψη ψωμιού, ζυμαρικών κτλ. είναι λογικό να υπάρχει απώλεια στο βάρος.

Αλήθεια

Αν πραγματικά πιστεύετε ότι έχετε δυσανεξία στο σιτάρι, θα σας βοηθούσε να κρατήσετε ένα ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων και τα συμπτώματα που εμφανίζετε για να δείτε αν υπάρχει οποιαδήποτε σχέση. Επίσης, μπορείτε να επιλέξετε τα προϊόντα σιταριού που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως δημητριακά ολικής άλεσης, ψωμί ολικής άλεσης και ζυμαρικά.

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801