Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Μαραθώνιος και τραυματισμοί

μαραθωνιος και τραυματιμοι

Ο Μαραθώνιος είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τους δρομείς και είναι ιδιαίτερα απαιτητικό, τόσο σωματικά, όσο και πνευματικά. Οι δρομείς περνούν μήνες προπόνησης και προετοιμασίας για αυτό το τεστ αντοχής και σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτή η έντονη περίοδος προπόνησης μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς.

Οι τραυματισμοί κατά τη διάρκεια της προπόνησης μπορεί να είναι επώδυνοι και πολύ απογοητευτικοί, αναστέλλοντας την προετοιμασία και σε ορισμένες περιπτώσεις εμποδίζοντας τη συμμετοχή του δρομέα στον Μαραθώνιο. Η επίγνωση των κοινών τραυματισμών στον Μαραθώνιο, των αιτιών τους και του τρόπου αποφυγής τους είναι αναπόσπαστο μέρος της προετοιμασίας για τον μαραθώνιο.

Μαραθώνιος

Ποιοι είναι οι κυριότεροι τραυματισμοί;

 

Το γόνατο του δρομέα

Αυτός είναι ένας από τους πιο απογοητευτικούς και συνηθισμένους τραυματισμούς στον Μαραθώνιο μεταξύ των δρομέων. Επιγονατιδομηριαίο σύνδρομο ή κοινώς αποκαλούμενο γόνατο δρομέα, χαρακτηρίζεται τυπικά από έναν θαμπό πόνο γύρω από το μπροστινό μέρος του γόνατος, όπου η άρθρωση του γόνατος συνδέει τα οστά του μηριαίου και της κνήμης. Η ίδια η επιγονατίδα μπορεί να είναι ευαίσθητη στην αφή και ο πόνος συχνά επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια της κίνησης. Μερικές φορές μπορεί να προκαλέσει αισθήματα αδυναμίας και αστάθειας και ο δρομέας μπορεί να αισθάνεται σαν να υπάρχει κάποιο είδος τριβής ή τρίψιμο, ενώ κάποιοι ακούν ήχους κρότου από την επιγονατίδα.

Το γόνατο του δρομέα μπορεί να είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων. Συχνά, σχετίζεται με κακή εμβιομηχανική και ανισορροπίες, όπως κακό τρέξιμο και τεχνική και έλλειψη επαρκούς υποστήριξης του ποδιού. Άλλοι παράγοντες που το προκαλούν είναι: η μυϊκή αδυναμία στους μηρούς, οι σφιγμένοι οπίσθιοι μηριαίοι ή ένας σφιγμένος αχίλλειος τένοντας. Η υπερβολική προπόνηση μπορεί, επίσης, να επιδεινώσει τα συμπτώματα.

Ανάπαυση, πάγος, αναλγητικά φάρμακα και φυσιοθεραπεία κατόπιν σύστασης του γιατρού, αποτελούν τις κύριες μορφές θεραπείας σε συνδυασμό με ειδικές διατάσεις, στοχευμένες ασκήσεις ενδυνάμωσης, τεχνικές τρεξίματος και επιλογή σωστών υποδημάτων.

Αχίλλειος τενοντίτιδα

Μια άλλη επώδυνη διαταραχή που συχνά σχετίζεται με το τρέξιμο σε απόσταση είναι η αχίλλειος τενοντίτιδα. Ο αχίλλειος τένοντας βρίσκεται στο πίσω μέρος της φτέρνας και η λειτουργία του είναι να συνδέει δύο από τους κύριους μύες της γάμπας στο πίσω μέρος της φτέρνας. Η τενοντίτιδα του αχιλλείου προκαλείται συχνά από υπερβολική χρήση του τένοντα κατά τη διάρκεια της προπόνησης στον μαραθώνιο, όπου οι δρομείς αυξάνουν τη συχνότητα και την ένταση της άσκησης.

Η θεραπεία που συνιστά ο γιατρός είναι ανάπαυση και φαρμακευτική αγωγή για τον πόνο. Οι στοχευμένες ασκήσεις και διατάσεις μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση των μυών της γύρω περιοχής και υποστηρικτικά ο σχεδιασμός του σωστού πλάνου προπόνησης και επιλογή κατάλληλων αθλητικών υποδημάτων.

Σύνδρομο επώδυνης κνήμης (περιοστίτιδα της κνήμης)

Το σύνδρομο επώδυνης κνήμης αποτελεί έναν από τους πιο συνηθισμένους τραυματισμούς των δρομέων στον μαραθώνιο. Προκαλείται από φλεγμονή των μυών, των τενόντων και των οστών γύρω από την κνήμη και συνήθως χαρακτηρίζεται από έναν θαμπό πόνο κατά μήκος των κνημών που γίνεται προοδευτικά πιο οξύς, προκαλώντας έντονο πόνο και δυσφορία κατά το τρέξιμο.

Μερικοί δρομείς αναπτύσσουν το σύνδρομο της επώδυνης κνήμης λόγω εντατικής και επίπονης προπόνησης, ακατάλληλων υποδημάτων, πλατυποδίας και μυϊκής ανισορροπίας.

Η φαρμακευτική αγωγή με πάγο και παυσίπονα για τον πόνο μπορεί να είναι χρήσιμη για την ηρεμία τυχόν οξέων επεισοδίων, κατόπιν σύστασης του γιατρού, παράλληλα με συγκεκριμένες ασκήσεις ενδυνάμωσης.

Πελματιαία απονευρωσίτιδα

Η πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι φλεγμονή της πελματιαίας απονεύρωσης. Μια σκληρή ταινία ινώδους ιστού που εκτείνεται κατά μήκος του πέλματος του ποδιού, συνδέοντας το οστό της φτέρνας με τα δάχτυλα των ποδιών και υποστηρίζοντας την καμάρα του ποδιού. Παίζει σημαντικό ρόλο στην κανονική εμβιομηχανική των ποδιών κατά το περπάτημα και το τρέξιμο. Όταν έχει φλεγμονή ή ερεθισμό, προκαλεί πόνο γύρω από την καμάρα του ποδιού, τη φτέρνα και το κάτω μέρος του ποδιού.

Υπάρχει ένας αριθμός πιθανών λόγων για την πελματιαία απονευρωσίτιδα, ένας από τους πιο συνηθισμένους είναι η άσκηση σε σκληρές επιφάνειες. Αυτό είναι πιο πιθανό κατά την προετοιμασία του μαραθωνίου, καθώς οι δρομείς αυξάνουν την προπόνησή τους και είναι πιθανό να τρέξουν σε δρόμους και μονοπάτια. Άλλες σχετικές αιτίες περιλαμβάνουν ακατάλληλα παπούτσια και ξαφνική αύξηση του επιπέδου δραστηριότητας.

Η συνιστώμενη θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει διατάσεις, ασκήσεις ενδυνάμωσης , παγοθεραπεία και  παυσίπονα φάρμακα κατόπιν σύστασης γιατρού.

Σύνδρομο Λαγοκνημιαίας Ταινίας (ΙTB Syndrome)

Το Σύνδρομο Λαγοκνημιαίας Ταινίας περιγράφει έναν τραυματισμό που προκαλεί επώδυνα συμπτώματα, τα οποία συνήθως γίνονται αισθητά γύρω από την εξωτερική πλευρά του γόνατος. Η λαγονοκνημιαία ζώνη είναι μια παχύρρευστη ζώνη ιστού που εκτείνεται κατά μήκος του εξωτερικού μέρους του μηρού. Η λειτουργία του είναι να βοηθά στη διατήρηση της άρθρωσης του γόνατος σταθερή.

Η φλεγμονή και ο ερεθισμός αυτής της ζώνης εμφανίζεται όταν η ταινία τρίβεται επανειλημμένα πάνω στο οστό του μηρού, προκαλώντας επώδυνα συμπτώματα που μπορεί να εμποδίσουν σημαντικά την πρόοδο κατά την προετοιμασία του μαραθωνίου. Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν οξύ πόνο γύρω από το εξωτερικό του γόνατος. Κατά την ψηλάφηση, το γόνατο μπορεί να είναι ευαίσθητο και μπορεί να υπάρχει ορατό πρήξιμο. Ο πόνος συχνά περιγράφεται ως αίσθημα πόνου ή καψίματος, που επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια της κίνησης και της άσκησης.

Οι συνήθεις αιτίες του συνδρόμου επικεντρώνονται στην ξαφνική αύξηση της έντασης της άσκησης, στο τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων και στο τρέξιμο σε σκληρό και ανώμαλο έδαφος.  Η θεραπεία περιλαμβάνει ξεκούραση, παγοθεραπεία και λήψη παυσίπονων φαρμάκων κατόπιν σύστασης του γιατρού.

Κατάγματα από στρες

Αυτός είναι ένας επώδυνος τύπος τραυματισμού, που χαρακτηρίζεται από μια μικρή ρωγμή ή σοβαρό μώλωπα στο οστό. Τα κατάγματα από στρες είναι συνήθως αποτέλεσμα σοβαρής υπερβολικής χρήσης και υπερφόρτωσης όταν οι μύες αδυνατούν να απορροφήσουν την κρούση και να μεταφέρουν την υπερφόρτωση του στρες στα οστά.

Τα κατάγματα από στρες συμβαίνουν συχνά ως αποτέλεσμα μιας ξαφνικής αύξησης του επιπέδου δραστηριότητας, όπου οι μύες δεν είναι αρκετά δυνατοί ή δεν είναι προσαρμοσμένοι να ανέχονται την ξαφνική αύξηση της πρόσκρουσης και τα οστά δεν είχαν επίσης αρκετό χρόνο για να δυναμώσουν και να προσαρμοστούν στην αύξηση του φορτίο, καθιστώντας τα πιο επιρρεπή σε κατάγματα. Η οστεοπόρωση και η εμμηνόπαυση μπορούν επίσης να αυξήσουν την πιθανότητα καταγμάτων από στρες και δραστηριότητες όπως το τρέξιμο ή τα αθλήματα που περιλαμβάνουν πολλά άλματα, συνδέονται συχνότερα με κατάγματα λόγω στρες.

Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για τον μαραθώνιο, ανάλογα με το άτομο, το να κάνετε πάρα πολύ σύντομα θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει κατάγματα από πίεση στα οστά που φέρουν βάρος στο κάτω πόδι και το πόδι. Αυτά δεν είναι μόνο εξαιρετικά επώδυνα, αλλά χειροτερεύουν με την πάροδο του χρόνου και αναπόφευκτα θα καθυστερήσουν ή ακόμα και θα σταματήσουν την προπόνηση. Η θεραπεία για τα κατάγματα λόγω στρες συνήθως περιλαμβάνει χειρουργείο, ανάπαυση και αποχή από τη δραστηριότητα.

Μυϊκές καταπονήσεις, σχισίματα & κράμπες

Οι καταπονήσεις, τα σχισίματα και οι κράμπες των μυών αναφέρονται συνήθως ως τραυματισμοί που συμβαίνουν στο Μαραθώνιο αλλά και κατά τη διάρκεια των προπονήσεων, λόγω του ότι οι μύες ωθούνται να εργαστούν πέρα ​​από τα όριά τους. Η οικοδόμηση μυϊκής δύναμης αργά και σταθερά με τακτικές διατάσεις και η ενυδάτωση του δρομέα είναι το κλειδί για την αποφυγή προβλημάτων που σχετίζονται με τους μυς.

Τριβή, φουσκάλες, κάλοι, κότσια

Η τριβή στην μασχάλη, στις θηλές και στο εσωτερικό των μηρών, οι φουσκάλες, οι κάλοι και τα κότσια μπορεί να ακούγονται ασήμαντα, αλλά μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη ενόχληση κατά τη διάρκεια του μαραθωνίου και της προπόνησης και να εμποδίσουν σοβαρά την απόδοση του δρομέα. Κατάλληλα υποδήματα, βαζελίνη στην μασχάλη και στις θηλές και στενά αναπνέοντα ρούχα παρά πιο φαρδιά.

Η σωστή προπόνηση και η πειθαρχία του δρομέα, καθοδηγούμενος πάντα από εξειδικευμένο προπονητή μεγάλων αποστάσεων, μειώνει την πιθανότητα τραυματισμών. Στην περίπτωση που ο δρομέας τραυματιστεί τότε είναι απαραίτητη η σωστή διάγνωση και θεραπεία από εξειδικευμένο ορθοπεδικό χειρουργό προκειμένου να επανέλθει στις προπονήσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα.

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801