Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Κύστες στις ωοθήκες: λαπαροσκοπική αφαίρεση

Κύστες στις ωοθήκες

Κύστες στις ωοθήκες: Τι είναι;

Οι ωοθήκες μπορούν να εμφανίσουν κυστικές μάζες που άλλοτε είναι καλοήθεις και άλλοτε κακοήθεις. Ο υπερηχογραφικός έλεγχος και αιματολογικός βιοχημικός έλεγχος βοηθά στη διάγνωση και στην κατηγοριοποίηση, όσον αφορά στο είδος της κύστης. Στις περιπτώσεις που μια κύστη ωοθήκης αυξάνεται σε μέγεθος, δημιουργεί συμπτώματα βάρους ή άλγους στην ασθενή ή εμφανίζει απεικονιστικά ύποπτα σημεία κακοήθειας πρέπει να αφαιρείται. Η τελική διάγνωση, βέβαια, γίνεται με την ιστολογική ανάλυση της κύστης στο εργαστήριο. Η λαπαροσκόπηση αποτελεί την πιο ενδεδειγμένη χειρουργική μέθοδο όταν υπάρχει κύστη ωοθήκης.

Πώς αντιμετωπίζεται με τη λαπαροσκόπηση;

Κατά την λαπαροσκόπηση γίνονται 3 με 4 πολύ μικρές τομές (του ενός εκατοστού στην κοιλιά). Από εκεί διέρχονται τα λαπαροσκοπικά εργαλεία και η κάμερα υψηλής ευκρίνειας. Για να υπάρξει ικανοποιητικός χώρος για να γίνει η επέμβαση γίνεται εισαγωγή αέρα στην κοιλιακή χώρα. Η εικόνα από την κάμερα προβάλλεται σε μεγάλες οθόνες και παρέχεται η δυνατότητα μεγέθυνσής της, οπότε το χειρουργείο γίνεται με μεγάλη ευκρίνεια. Τέλος, τα ράμματα στην κοιλιά μπαίνουν ενδοδερμικά (ένα σε κάθε τομή) και απορροφούνται από τον οργανισμό.

Τι είναι η λαπαροσκοπική αφαίρεση στις κύστες στις ωοθήκες;

Η λαπαροσκοπική αφαίρεση είναι η χειρουργική αφαίρεση μιας κύστης από την ωοθήκη. Η κύστη παρασκευάζεται και αποκολλάται χειρουργικά από τον ιστό της ωοθήκης (από τον οποίο και  εκπορεύεται) και στη συνέχεια μπαίνει σε ένα ειδικό κατασκευασμένο σακουλάκι. Μέσα από αυτό το σακουλάκι, γίνεται η εξαγωγή της κύστης και στέλνεται για ιστολογική ανάλυση.

Γιατί να προτιμήσω την λαπαροσκόπηση για την αφαίρεση;

Τα οφέλη της λαπαροσκόπησης είναι πολλαπλά, συγκριτικά με ένα ανοιχτό χειρουργείο με μεγάλη τομή στην κοιλιακή χώρα (λαπαροτομία).

Το χειρουργείο γίνεται με μεγάλη ευκρίνεια και ακρίβεια, ενώ είναι ταχύτατη η ανάρρωση και η επιστροφή στην καθημερινότητα (εργασία, οικογενειακές υποχρεώσεις κλπ). Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος, δεδομένου ότι οι τομές δεν είναι μεγάλες, ενώ το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άριστο. Επιπλέον, πρόκειται για μια ασφαλή μέθοδο με τις λιγότερες μετεγχειρητικές λοιμώξεις.

Σε ποιους γυναικολόγους να απευθυνθώ σε περίπτωση που επιθυμώ λαπαροσκοπική αφαίρεση;

Είναι απαραίτητο ο γυναικολόγος που θα πραγματοποιήσει μια λαπαροσκοπική κυστεκτομή ωοθήκης να έχει λάβει την απαραίτητη εκπαίδευση σε αυτή την ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδο και να έχει ικανή εμπειρία στη διαχείριση ανάλογων περιστατικών. Επιπροσθέτως, είναι απαραίτητο να υποστηρίζεται από κατάλληλη χειρουργική ομάδα, έμπειρο βοηθό λαπαροσκόπο και κατάλληλα εκπαιδευμένο αναισθησιολόγο, αλλά και νοσηλευτικό προσωπικό.

Στην Ευρωκλινική, διαθέτουμε το Λαπαροσκοπικό – Ρομποτικό τμήμα το οποίο αποτελεί κέντρο αναφοράς στην αντιμετώπιση και διαχείριση απαιτητικών και πολύπλοκων λαπαροσκοπικών χειρουργείων σε ασθενείς με καλοήθεις και κακοήθεις παθήσεις του γυναικολογικού συστήματος.

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801