Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Κύστες ωοθήκης σε νεογνά και βρέφη

κύστες ωοθήκης

Κύστες Ωοθήκης σε παιδιά: Εισαγωγή

Κύστες ωοθήκης, το έχουμε συναντήσει στους ενήλικες αρκετά συχνά, στην περίπτωση των βρεφών τί συμβαίνει όμως; Η συνεχής πρόοδος της περιγεννητικής ιατρικής και κυρίως του προγεννητικού υπερήχου, μας οδηγούν σε συχνή ανεύρεση κύστης ωοθηκών σε θήλεα νεογνά. Εκτιμάται ότι η επίπτωση της κύστης ωοθηκών στα νεογνά είναι 1/2500  γεννήσεις και είναι ο πιο συχνός κυστικός όγκος κοιλίας στα θήλεα νεογνά.

Για ποιο λόγο όμως δημιουργούνται οι κύστεις ωοθηκών στα νεογνά και βρέφη;

Λόγω της επίδρασης των οιστρογόνων της μητέρας, όπως επίσης και των εμβρυικών γοναδοτροπινών. Οι περισσότερες βέβαια από τις νεογνικές κύστεις ωοθηκών υποστρέφουν μέχρι την ηλικία των 12 μηνών.

Ποια είναι η κλινική εικόνα νεογνού ή βρέφους με κύστη ωοθήκης;

Όπως προαναφέρθηκε, συνήθως η διάγνωση γίνεται προγεννητικά και είναι γνωστό στην οικογένεια ότι το νεογνό πάσχει από κύστη ωοθήκης. Εάν δεν διαπιστωθεί κάτι προγεννητικά, τότε μπορεί το νεογνό ή βρέφος να εμφανίσει μετεωρισμό κοιλίας, έμετους, δυσκοιλιότητα, ανεξήγητη υπογκαιμία ή ακόμη και αιφνίδιο θάνατο.

Κύστες Ωοθήκης σε παιδιά: Πώς γίνεται η διάγνωση ;

Η διάγνωση γίνεται με υπερηχογράφημα. Ο ιατρός που εκτελεί το υπερηχογράφημα πρέπει να είναι έμπειρος παιδοακτινολόγος για να δώσει στον κλινικό ιατρό σαφείς πληροφορίες .

Οι κύστες ωοθή σε νεογνά και βρέφη σε ποσοστό 99% είναι καλοήθεις. Ωστόσο, πρέπει να λαμβάνονται και δείγματα ορού αίματος για α-εμβρυική πρωτεΐνη (a-fp ) και β-χοριακή γοναδοτροπίνη (β-HCG), για την πάρα πολύ απομακρυσμένη πιθανότητα κακοήθειας.

Ουσιαστικά οι περιπτώσεις κακοήθους νεοπλάσματος ωοθηκών σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, είναι εξαιρετικά σπάνιες και μόνο μεμονωμένες αναφορές υπάρχουν στην βιλιογραφία.

Κύστες Ωοθήκης σε παιδιά: Ποια είναι η θεραπεία;

Καταρχήν, ο θεράπων ιατρός πρέπει να είναι Παιδοχειρουργός, διότι έχει εκπαιδευτεί κατάλληλα για τις παθήσεις αυτής της ηλικιακής ομάδας.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι απλές κύστεις ωοθήκης μπορούν περιοδικά να παρακολουθούνται με υπερηχογράφημα μέχρι την ηλικία των 12 μηνών, όπου και θα υποστρέψουν πλήρως.

H χειρουργική θεραπεία έχει ένδειξη σε κύστεις οι οποίες είναι μεγαλύτερες των 5cm ή υπάρχει υποψία συστροφής της πάσχουσας ωοθήκης. Οποιαδήποτε χειρουργική θεραπεία έχει σκοπό την αφαίρεση της κύστεως και την διάσωση όσο περισσότερου ωοθηκικού ιστού.

Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται είναι ανοικτή χειρουργική, λαπαροσκοπική χειρουργική και λαπαροσκοπικά υποβοηθούμενη κυστεκτομή (TULAC).

Σε όλο το προηγμένο κόσμο, η λαπαροσκοπική χειρουργική και η λαπαροσκοπικά υποβοηθούμενη τεχνική είναι η πρώτη επιλογή. Η Ευρωκλινική Παίδων και το Τμήμα Ελάχιστης Επεμβατικής Χειρουργικής είναι πρωτοπόρο στον κλάδο αυτό και προσφάτως χειρουργήθηκε βρέφος 4 μηνών με 5,5 cm κύστη ωοθήκης. Η επέμβαση ήταν επιτυχής και το βρέφος εξήλθε του Νοσοκομείου σε 20 ώρες.

Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που μπορούμε να προσφέρουμε τέτοιες υπηρεσίες  στον Ελλαδικό χώρο, χωρίς να έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα από μεγάλα κέντρα του εξωτερικού.

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801