Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Ευρυαγγείες: Πώς αντιμετωπίζονται με σκληροθεραπεία

Ευρυαγγείες

Τι είναι οι ευρυαγγείες

Οι ευρυαγγείες είναι λεπτές, αραχνοειδείς, διατεταμένες φλέβες που εμφανίζονται κοντά στην επιφάνεια του δέρματος και συχνά έχουν χρώμα κόκκινο, μπλε ή μοβ. Συνήθως οι ευρυαγγείες εμφανίζονται στα πόδια και στο πρόσωπο και μπορεί να προκαλέσουν αισθητική ανησυχία σε όσους τις έχουν.

Αίτια

Τα αίτια των ευρυαγγειών είναι πολυπαραγοντικά και περιλαμβάνουν διάφορους παράγοντες τόσο εξωγενείς, όσο και εσωγενείς και περιλαμβάνουν:

  • Κληρονομικότητα: Η προδιάθεση για ευρυαγγείες μπορεί να μεταδοθεί από γενιά σε γενιά.
  • Φλεβική ανεπάρκεια: Οι ευρυαγγείες μπορεί να είναι σημάδι φλεβικής ανεπάρκειας, όπου οι φλέβες δεν λειτουργούν σωστά.
  • Παρατεταμένη ορθοστασία ή καθιστική ζωή: Αυτές οι συνήθειες αυξάνουν την πίεση στις φλέβες, οδηγώντας στην εμφάνιση ευρυαγγειών.
  • Εγκυμοσύνη και ορμονικές αλλαγές: Οι ορμονικές αλλαγές κατά την εγκυμοσύνη, την εφηβεία ή την εμμηνόπαυση μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη ευρυαγγειών.

Παράγοντες Κινδύνου

Οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση ευρυαγγειών περιλαμβάνουν τους ανθρώπους που ζουν σε δυτικές και βιομηχανοποιημένες χώρες, την ηλικία, το φύλλο- είναι πιο συχνές στις γυναίκες-, η  παρατεταμένη ορθοστασία ή η καθιστική ζωή, η παχυσαρκία και η έλλειψη άσκησης. Άλλοι παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στην επιδείνωσή τους περιλαμβάνουν την έκθεση στον ήλιο και τους τραυματισμούς του δέρματος.

Συμπτώματα

  • Εμφάνιση διατεταμένων λεπτών φλεβών που είναι ορατές κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. Συνήθως οι ευρυαγγείες εμφανίζονται στα πόδια.
  • Αίσθημα βάρους ή κούρασης στα πόδια
  • Ήπιος πόνος ή δυσφορία στην επηρεασμένη περιοχή.
  • Κνησμός ή κάψιμο γύρω από τις φλέβες.

Πότε γίνονται επικίνδυνες οι ευραγγείες;

Οι ευρυαγγείες, αν και συνήθως θεωρούνται κυρίως αισθητικό ζήτημα, μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην υγεία όταν συνοδεύονται από συμπτώματα όπως πόνος, αίσθημα βάρους ή κούρασης στα πόδια. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις, μπορούν να υποδηλώνουν προβλήματα στη φλεβική κυκλοφορία και να οδηγήσουν σε φλεβική ανεπάρκεια. Όταν δεν ελέγχονται και δεν αντιμετωπίζονται, ενώ υποκρύπτουν πχ. φλεβική ανεπάρκεια, μπορεί σε βάθος χρόνου να υπάρξει επέκταση της υπάρχουσας νόσου και να εμφανισθούν κιρσοί, να γίνει πιο έντονη η συμπτωματολογία έως και να εμφανισθούν έλκη σε προχωρημένες και παραμελημένες πλέον καταστάσεις. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να συμβουλεύεστε ιατρό εάν παρατηρήσετε επιδείνωση των συμπτωμάτων ή εμφάνιση νέων προβλημάτων.

Πρόληψη των Ευρυαγγειών

Η πρόληψη των ευρυαγγειών περιλαμβάνει διάφορα μέτρα που βοηθούν στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και στη μείωση της πίεσης στις φλέβες, όπως:

  • Τακτική άσκηση, όπως το περπάτημα ή το κολύμπι, μπορεί να ενισχύσει τους μυς των ποδιών και να βελτιώσει την κυκλοφορία.
  • Διατήρηση υγιούς βάρους
  • Αποφυγή παρατεταμένης ορθοστασίας ή καθιστικής ζωής
  • Χρήση ειδικών καλτσών συμπίεσης μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή της εμφάνισης ευρυαγγειών, ιδιαίτερα σε άτομα με προδιάθεση.
  • Ανύψωση των ποδιών όταν ξεκουράζεστε
  • Αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο χωρίς προστασία

Ευρυαγγείες και Σκληροθεραπεία

Η αντιμετώπιση και θεραπεία των ευρυαγγειών περιλαμβάνει διάφορες μεθόδους, ανάλογα με τη σοβαρότητα και τις ανάγκες του ασθενούς. Η σκληροθεραπεία είναι μια δημοφιλής και αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης των ευρυαγγειών. Η λήψη του ιστορικού πριν την σκληροθεραπεία και η εξέταση από αγγειοχειρουργό είναι απαραίτητη για τη σωστή επιλογή των φλεβών που πρέπει να αντιμετωπισθούν. Κατά τη διάρκεια αυτής της θεραπείας, η αγγειοχειρουργός εγχέει ένα ειδικό διάλυμα απευθείας στις επηρεασμένες φλέβες. Το διάλυμα αυτό προκαλεί οίδημα στα τοιχώματα της φλέβας, τα οποία κολλάνε μεταξύ τους και κλείνουν, οδηγώντας τελικά στη συρρίκνωση και την απορρόφησή της από τον οργανισμό. Η διαδικασία είναι σχετικά ανώδυνη και δεν απαιτεί αναισθησία. Μετά τη θεραπεία, μπορεί να χρειαστεί να φοράτε κάλτσες συμπίεσης για λίγες ημέρες, ώστε να βοηθηθεί η διαδικασία επούλωσης. Επίσης,μετά τη συνεδρία σκληροθεραπείας θα χρειαστεί να περπατήσετε για λίγη ώρα. Τα αποτελέσματα της σκληροθεραπείας είναι συνήθως ορατά μέσα σε λίγες εβδομάδες, αν και μπορεί να χρειαστούν πολλαπλές συνεδρίες για την πλήρη εξάλειψη των ευρυαγγειών. Η σκληροθεραπεία θεωρείται ασφαλής και αποτελεσματική, με ελάχιστες παρενέργειες, και προσφέρει σημαντική βελτίωση στην εμφάνιση του δέρματος.

 

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801