Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Αρρυθμίες: PFA, η νέα μέθοδος αντιμετώπισής τους

αρρυθμίες

Αρρυθμίες

Οι αρρυθμίες, γνωστές και ως καρδιακές αρρυθμίες, χαρακτηρίζονται ως η αλλαγή του ρυθμού που χτυπάει η καρδιά. Είναι μία ομάδα καταστάσεων στις οποίες ο καρδιακός ρυθμός είναι ακανόνιστος, πολύ γρήγορος ή πολύ αργός. Στο ακόλουθο άρθρο αναλύεται η νέα μέθοδος αντιμετώπισής τους, η λεγόμενη PFA.

Τι είναι η PFA μέθοδος και πώς ενδείκνυται στις αρρυθμίες;

Η κολπική μαρμαρυγή είναι μία αρρυθμία που κάνει την καρδιά να λειτουργεί γρήγορα και ακανόνιστα. Η μέθοδος PFA είναι μια νέα μορφή αντιμετώπισης των αρρυθμιών. Η λέξη βγαίνει από τα αρχικά Pulsed Field Ablation (PFA)  που κατά κυριολεξία σημαίνει κατάλυση παλμικού πεδίου. Πρόκειται για μια σύγχρονη τεχνολογία με καινοτόμα  μεθοδολογία η οποία δημιουργεί -με μη αναστρέψιμο τρόπο- πόρους στην μεμβράνη των μυοκυττάρων, προκαλώντας την εκλεκτική καταστροφή τους. Κύρια πάθηση στην οποία απευθύνεται είναι η κολπική μαρμαρυγή, ενώ διαφαίνεται ότι στο εγγύς μέλλον θα αποτελέσει θεραπεία και για άλλες αρρυθμίες.

Μέσω ειδικού καθετήρα, με αρκετά διαφορετική σχεδίαση από τους έως τώρα γνωστούς καθετήρες, χορηγούνται ηλεκτρικοί παλμοί υψηλής έντασης μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Αυτό είναι αρκετό ώστε να δημιουργηθούν πολύ μικρές οπές στα μυοκύτταρα και να απομονωθούν ηλεκτρικά,  όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της κολπικής μαρμαρυγής οι κόλποι από τις πνευμονικές φλέβες. Η διαδικασία αυτή που ονομάζεται ηλεκτροπόρωση ή ηλεκτροδιάτρηση έχοντας απόλυτη ειδικότητα σε μυοκαρδιακά κύτταρα σέβεται άλλους ιστούς (νευρικούς, γαστρεντερικούς, κ.α.) καθιστώντας την εξαιρετικά ασφαλή.

Ποια είναι η βασική διαφορά της PFA μεθόδου σε σχέση με τις συμβατικές;

Τα κύρια χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν την PFA μέθοδο σε σχέση με τις συμβατικές και την καθιστούν αποτελεσματικότερη είναι τα εξής τρία:

  1. Η ταχύτητα των εφαρμογών των θεραπειών και κατ’ επέκταση η μικρότερη διάρκεια της συνολικής επέμβασης.
  2. Η εκλεκτικότητα των βλαβών, η οποία μηδενίζει τις επιπλοκές από καταστροφή άλλων ιστών (π.χ. η παράλυση του φρενικού νεύρου, ο πόνος του οισοφάγου και η φλεγμονή). Δηλαδή, με αυτόν τον τρόπο αποφεύγονται οι δυνητικές επιπλοκές των μέχρι τώρα χρησιμοποιούμενων πηγών ενέργειας, της θερμικής (radiofrequency) ενέργειας και της ψύξης (βλαβών κρυο-ενέργειας).
  3. Η υψηλή αποτελεσματικότητα, κατέχοντας υψηλότερα ποσοστά επιτυχούς απαλλαγής από την κολπική μαρμαρυγή.

Ποια είναι τα οφέλη για τον ασθενή;

Η τεχνολογική πρωτοπορία στην περίπτωση της PFA δεν αποτελεί απλά και μόνο ένα επιστημονικό επίτευγμα. Η μεγάλη του επιτυχία οφείλεται στο ότι μεταφράζεται κυρίως σε σημαντικότατο όφελος για τον ασθενή.

Ο ασθενής υπόκειται σε μια ασφαλέστερη, γρηγορότερη και χωρίς ταλαιπωρίες επέμβαση. Κατόπιν επέμβασης, δεν έχει καθόλου μετεπεμβατικό πόνο ή άλλη δυσφορία από την πρώτη κιόλας μέρα. Εξέρχεται σαν να μην έκανε καμία επέμβαση, σχεδόν στο 12ωρο, ενώ στο μέλλον δεν αποκλείεται να παίρνει εξιτήριο την ίδια ημέρα, παρά την σημαντικότητα της επέμβασης.

Επίσης, ένεκα της υψηλής αποτελεσματικότητας της PFA μεθόδου,  ο ασθενής απαλλάσσεται από την κολπική μαρμαρυγή με μία μόνο επέμβαση γλιτώνοντας τις επανεπεμβάσεις (σύμφωνα με παλαιότερες έρευνες  χρειάζονταν περίπου 2,5 επεμβάσεις ανά ασθενή).

Είναι μία ευρέως διαδεδομένη τεχνική για τις αρρυθμίες;

Αποτελεί μια ευρέως διαδεδομένη τεχνική η οποία έχει αντικαταστήσει στο έπακρον όλες τις υπόλοιπες μεθόδους κατάλυσης της κολπικής μαρμαρυγής. Έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη και την εκτίμηση των ιατρών, ενώ παράλληλα έχει ενθουσιάσει για τα αποτελέσματά της. Γι αυτό το λόγο μονοπωλεί στις επιστημονικές συζητήσεις και στα διεθνή συνέδρια.

Πόσο απαιτητική από πλευράς εξειδίκευσης και εξοπλισμού είναι η τεχνική αυτή;

Η τεχνολογία στις μέρες μας είναι οικεία σε όλους τους χρήστες. Ο ήδη έμπειρος επεμβατικός αρρυθμιολόγος είναι σε θέση να υποστηρίξουν την τεχνική αυτή, αφού μοιράζεται παρόμοια χειρουργικά στάδια και εμπειρία με τις παλαιότερες τεχνικές. Οι καθετήρες είναι τροποποιημένοι για να εφαρμόσουν διαφορετική πηγή ενέργειας. Εκεί εναπόκειται η όλη γνώση και η εκπαίδευση του ιατρού που χρειάζεται, αλλά και η εμπειρία που αποκτιέται από τα χρόνια ενασχόλησης με την αρρυθμιολογία.

Είναι μία προσιτή επέμβαση από πλευράς κόστους ;

Παρά τα κόστη έρευνας και της αρχικής παραγωγής των νέων μηχανημάτων και καθετήρων, η διάδοση και επικράτηση της επέμβασης έχουν επιφέρει σύγκλιση της διαφοράς κόστους που πάντα υπάρχει με τις παλαιότερες τεχνικές. Ουσιαστικά, όμως, δεν υπάρχει  ξεκάθαρη οικονομική διαφορά, αν αναλογιστεί κανείς τα σπουδαία -μη συγκρίσιμα- οφέλη για τον ασθενή, όπως: η ασφάλεια και μείωση επιπλοκών, η υψηλή αποτελεσματικότητα (μείωση επανεπεμβάσεων) αλλά και η άνεση που νιώθει μετά την επέμβαση.

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801