Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Αλλεργίες στα μάτια την άνοιξη

allergy eyes

Ποιες είναι οι κυριότερες αλλεργίες στα μάτια;

Τα μάτια μας, αυτά τα πανέμορφα αισθητήρια όργανα, είναι ευάλωτα κατά την άνοιξη. Η εποχή αυτή φέρνει μαζί της την ανθισμένη φύση, αλλά και ορισμένα προβλήματα στα μάτια μας, όπως είναι οι αλλεργίες. Παρακάτω θα δούμε αναλυτικά τις κύριες αλλεργίες που εμφανίζονται στα μάτια μας κατά την άνοιξη:

  1. Επιπεφυκίτιδα: Η πιο συχνή αλλεργία που επηρεάζει τα μάτια είναι η επιπεφυκίτιδα. Κατά την άνοιξη, ο επιπεφυκότας (η διάφανης μεμβράνη που καλύπτει τον σκληρό χιτώνα και την έσω επιφάνεια των βλεφάρων) έρχεται σε επαφή με αλλεργιογόνα στην ατμόσφαιρα. Αυτή εμφανίζει μια φλεγμονώδη κατάσταση με συμπτώματα που ποικίλουν.
  2. Εαρινή κερατοεπιπεφυκίτιδα: Αυτή η μορφή επιπεφυκίτιδας αρχίζει την άνοιξη και μπορεί να διαρκέσει μέχρι το φθινόπωρο. Συνήθως, εκδηλώνεται σε παιδιά και προκαλεί έντονη φαγούρα, δακρύρροια και φωτοφοβία.
  3. Ατοπική κερατοεπιπεφυκίτιδα: Συνδέεται με το δερματικό έκζεμα και προκαλεί πρησμένα βλέφαρα. Συχνή είναι και η συμμετοχή του δέρματος στη συγκεκριμένη πάθηση.

Για να προστατεύσουμε τα μάτια μας, οφείλουμε να ακολουθήσουμε τις συμβουλές των ειδικών. Φοράμε γυαλιά ηλίου, αποφεύγουμε το τρίψιμο των ματιών και επισκεπτόμαστε τον οφθαλμίατρο για τακτικούς ελέγχους. Με αυτόν τον τρόπο, θα απολαύσουμε την άνοιξη χωρίς προβλήματα.

Ποια είναι τα συμπτώματα των αλλεργιών;

Τα συμπτώματα που έχει κανείς και υποδηλώνουν αλλεργίες στα μάτια μπορεί να ποικίλουν, αλλά συνήθως περιλαμβάνουν:

  • Κνησμός (Φαγούρα): Οι αλλεργίες συνήθως προκαλούν έντονο κνησμό στα μάτια. Οι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται ότι έχουν κάτι στα μάτια τους (αίσθημα ξένου σώματος) και να τα τρίβουν συχνά.
  • Δακρύρροια: Οι αλλεργίες είναι συχνό να προκαλούν υπερβολική δακρύρροια. Τα μάτια μπορεί να είναι υγρά ή και να δακρύζουν συνεχώς.
  • Φωτοφοβία: Οι άνθρωποι με αλλεργίες στα μάτια μπορεί να είναι ευαίσθητοι στο φως. Το φως μπορεί να τους προκαλέσει δυσφορία και να τους κάνει να θέλουν να έχουν τα μάτια τους κλειστά.
  • Πρήξιμο των Βλεφάρων: Τα βλέφαρα μπορεί να πρησμένα και ερυθηματώδη. Αυτό δημιουργεί ένα αίσθημα δυσφορίας και σε ακραίες περιπτώσεις να επηρεάζει την όραση.

Εάν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, καλό θα ήταν να τα αξιολογήσει ένας ειδικός και να σας δώσει τις απαραίτητες συμβουλές αλλά και θεραπεία.

Ποια είναι η αντιμετώπιση για τις αλλεργίες στα μάτια;

Η πρώτη αντιμετώπιση στις αλλεργίες περιλαμβάνει τα εξής βήματα:

  • Αποφυγή του Αλλεργιογόνου: Προσπαθήστε να αποφύγετε την έκθεση στο αλλεργιογόνο που προκαλεί την αντίδραση. Αυτό μπορεί να σημαίνει να αποφύγετε συγκεκριμένα τρόφιμα, φυτά, ζώα ή άλλες ουσίες που προκαλούν τα συμπτώματα.
  • Κρύες Κομπρέσες: Εφαρμόστε κρύες κομπρέσες στα μάτια σας για να μειώσετε τον κνησμό και τη φαγούρα.
  • Χρήση Αντι-Αλλεργικών Φαρμάκων: Οι αντι-αλλεργικοί και αντι-φλεγμονώδεις παράγοντες, όπως τα αντιισταμινικά και η κορτιζόνη, μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.
  • Συμπληρωματικές Θεραπείες: Τα τεχνητά δάκρυα μπορούν, επίσης, να βοηθήσουν στην ανακούφιση των ενοχλήσεων. Η χρήση τους είναι ιδιαίτερα ασφαλής και μπορεί να γίνεται ακόμα και πολύ τακτικά.

Ποια είναι τα κύρια αλλεργιογόνα;

Τα κύρια αλλεργιογόνα μπορούν να προέρχονται από διάφορες πηγές. Τα συχνότερα από αυτά είναι:

  • Γύρη των πεύκου: Κατά την άνοιξη, η γύρη αυτή μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις σε ευαίσθητα άτομα.
  • Περδικάκι: Είναι ένα άλλο κύριο αλλεργιογόνο που εμφανίζεται κατά την άνοιξη.
  • Γύρη της ελιάς: Η γύρη αυτή μπορεί επίσης να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις.

Είναι σημαντικό να είμαστε ενήμεροι για τα αλλεργιογόνα και να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας κατά την άνοιξη.

Χρήσιμες συμβουλές

Για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα αλλά και ασφάλεια, καλό είναι να ακολουθούμε τις παρακάτω συμβουλές:

  • Να είμαστε ενήμεροι για τα αλλεργιογόνα: Πρωτίστως, είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε ποια αλλεργιογόνα σας επηρεάζουν. Ένας απλός αιματολογικός έλεγχος μπορεί να βοηθήσει σε αυτό.
  • Προμηθευτείτε τα απαραίτητα φάρμακα (αυτά που σας έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός σας για την αντιμετώπιση της πάθησης).
  • Εντοπίστε τα πλησιέστερα νοσοκομεία σε περίπτωση που βρίσκεστε μακριά από την μόνιμη κατοικία σας.
  • Επικοινωνήστε με τον οφθαλμίατρο σας, εφόσον παρουσιαστεί κάποιο ανησυχητικό σύμπτωμα.

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801